Hribi

Sveti Jošt nad Kranjem

Hribi : Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt je hrib visok 845m in stojo na koncu tako imenovanega Škofjeloškega gorovja. Leži ob Šmarjetni gori v smeri proti Škofji Loki. Nahaja pa se le nekaj minut (cca 10minut z avtom) iz samega centra Kranja.

Na vrhu hriba je cerkev SV. Jošta ter tudi koča oziroma Dom na Joštu, ki je priljubljena destinacija za nedeljske izlete.

Iz vrha boste občudovali ob lepem vremenu prelepe razglede proti Kamniško Savinjskim Alpam na eni strani in proti Lubniku in Križni Gori na drugi strani.

Jošt je priljubljen rekreativcem, podobno kot je v Ljubljani to Šmarna Gora, tako ima tudi Jošt v kranju podobno priljubljenost, saj je blizu domačinom v okolici za rekreacijo, poleg tega pa hrib ni previsok, da si ga nebi mogli privoščiti za pohod tudi med tednom po koncu delavnika.

Izhodišča za izlet na Jošt

Izhodišč je tako kot pri ostalih opisanih hribih na strani tudi na Jošta kar nekaj.

Najbolj obiskana in priljubljena je pot od vznožja, ko se pripeljete z avtom do peščenega parkirišča kjer poleg pobočja z daljnovodi. Ta pot je tudi najdaljša, sicer pa če se odpravljate na izlet z otroki, se zapeljete nekoliko višje, kjer so od leta 2018 urejena parkirišča za parkiranje ob cesti. Višje kot parkirate manj boste hodili v hrib.


Koordinate :

Širina: 46,24281°N

Dolžina: 14,30319°E

NA VRHU:

  • Je koča

Znamenitosti na poti na Jošt

Ena je sigurno, ta da vas bo pot vodila mimo ročno izdolbenega debla v obliki krokodila, ob katerem se otroci še kako radi ustavijo. Že vrsto let je bila “klopca” krokodil na tem mestu, v soboto 26.10.2019 pa je ta krokodil zagledal tudi luč menjave in bil ta dan zamenjan z novo izvedenko prav tako ročno izdoblenega “krokodila”. Nekoč pred časi je to deblo izdobleno služilo kot vodnjak, danes pa se izvir nahaja za njim.

Naprej od “krokodila”, če boste se držali rahlo desne poti pa vas bo pot peljala do kapelice.

Vsako leto pa tudi poteka TEK NA JOŠT. Na vrhu Jušta pa boste ljubitelji fitnesa imate tudi fintes na prostem in zraven so igrala za otroke, tako da vam ne bo dolgčas.


Ali ste vedeli kdo je služboval na Joštu?

Odgovor je : Fran Saleški Finžgar, kjer naj bi tudi tam dokončal roman Kvišku.