Hribi

Sveti Peter nad Begunjami

Hribi : Sveti Peter nad Begunjami

Sveti Peter nad Begunjami se nahaja na nadmorski višini 839m. Na vrhu se nahaja cerkev z lepim razgledom.

Njlažje boste našli izgodišče za na hrib, da se na avtocesti Ljubljana – Jesenice usmerite na izvoz Radovljica, če pa prihajate iz gorenjske strani pa na izvoz Lesce. Tam naprej sledite usmeritvam Begunje. Glejte da greste proti rekreacijskem centru Krpin (to je pot naravnost mimo Avsenikove domačine), ter samo naravnost.

Parkirati se da brezplačno na velikem peščenem igrišču, tam pa so na travi tudi igrala za najmlajše, tako da je tudi lep izlet nedeljski lahko to z otroki.

Sveti Peter nad Begunjami je idealni nedeljski izlet za vaše otroke in tudi starše, saj pot ni predolga in zahtevna. Za vzpon pa boste potrebovali od Krpina do vrha cca 45 minut.

Najbolj zanimiva pot jim bo skozi pašnike in gozd, kjer so tudi v njem postavljeni različni rekviziti (od fitnesa na prostem, do raznih debel, in plezalnih manjših kamnov). Na vrhu Svetega Petra je tudi izhodiščna destinacija za vzlete padalcev, ki poletijo proti gorenski oziroma Bledu. Če boste imeli srečo jih boste lahko tudi opazovali pri vzletih in jadranju po nebu.

Ob cerkvici na vrhu je tudi idealen pogled proti Radovljici, vidi pa se vse do Bleda. Blejsko jezero iz višine je še posebej zanimivo, saj gre za pravi gorensjki biser, le ta pa se odlično vidi še 10-15 minut naprej odvisno kako hiter je vaš mulc, ki ga imate s sabo in sicer Bled je najbolje viden pri koči naprej pri Sankaški koči.

Pri sankaški koči, vas bosta pa na vrhu pričakala tudi dva tobogana, če se vaši otroci radi malce rekreirajo, ter spustijo po toboganu. Sevede sta cca 2 metra dolga.

Tja vsako leto potekajo tudi “maratoni – vzponi”, kot jim pravi oskrbnica v koči na vrhu. Tako, kot na veliko hribov imajo tudi tu tek do vrha in nazaj, ter beležijo koliko vzponov kdo naredi v enem dnevu.