Koper

Izleti po Istri

Mesto Koper

Koper je tudi eno izmed najstarejših slovenskih mest, ter tudi šesto največje mesto v Sloveniji.

Dolgoletna vladavina Beneške republike je v mestu Koper pustila zelo lepo arhitekturno dediščino.

To zgodovinsko mesto pa predstavlja tudi most med kraškim in submetiranskim svetom in je s dobrimi 25.000 prebivalci tudi največje mesto na ob obali. Koper je tudi upravno središče Mestne občine Koper.

Ime mesta koper:

Ime mesta Koper oz. Capo d’Istria v prevodu (Glava Istre). Začetki Kopra pa segajo v rimsko obdobje. Mesto Koper ima tudi dandanes dva uradna jezika in sicer poleg državnega jezika slovenščine ima tudi italjanščino. Italjanščina je tudi obvezen predmet v koprskih srednjih in osnovnih šolah, ker leži Koper na dvojezičnem območju.

Pravijo mu tudi mesto stoletnih sonc. Koper je mesto, ki je vredno ogleda.

Znamenitosti Kopra in Trgi:

Koper ima kar nekaj trgov, ki jih je vredno obiskati ter si jih ogledati:

  • Prvi in največji je Titov trg. Titov trg je tudi središče mesta in eden izmed najlepših trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Trg obkrožajo znamenite stavbe ki so : Stolnica Marijinega vnebovzetja, Pretorska palača, Loža (Loggia : krasijo jo beneško gotski loki, zgrajena pa je bila v 15. stoletju), Armeria, Foresteria.

  • Prešernov trg – Je trg ob vstopu iz druge strnai mesta skozi mestna vrata, na njem pa je Da Pontejev vodnjak iz leta 1666. Ime je dobilo po tem mecenu, ki je vodnjak dal postaviti. Vodnjak je osemkotni bazen za vodo obkroža pa ga 15 pilastrov na katerih so imena plemiških družin, kis oda dale za izgradnjo vodnjaka denar. Da Pontejev vodnjak pa so uporabljali vse do leta 1898.

  • Trg Brolo : Ob robu trga so zrasle pomembne ustanove in stavbe.

  • Carpacciov trg : Nosi ime po slikarju Vittoreju Carpacciu. Poleg tega trga stoju tdi njegova hiša iz 14. stoletja, ki jo boste takoj prepoznali.

  • Ribiški trg – nekoč se je odpiral v majhno pristanišče, zadaj ga zapirajo skladišče pristanišča

  • Gramscijev trg : je bil nekoč imenovan Petrov trg. Kakor večina trgov je imel tudi svoj mandrač za ribiške čolne. Na to pristanišče in morje spominja danes posrečeno urejeno otroško igrišče v obliki mandrača in s svetilnikom.