Ljubljana

Izleti po Sloveniji

Izleti po Sloveniji Ljubljana

Kratek opis mesta Lubljana

Ljubljana je glavno mesto Slovenije in se po velikosti uvršča med srednje velika evropska mesta istočasno pa ohranja privlačno prijaznost kot jo imajo manjši kraji.

Je tudi pomembno evropsko poslovno in kongresno ter sejemsko središče. Lega mesta Ljubljane je v središču Slovenije in ta lega med sevedom in jugom je Ljubljano naravno določila za kraj, kjer so se že nekdaj srečevali vojaki in trgovci.

Na vrhu sredi mestnega vrveža je lepa odmaknjena lega in tam leži Ljubljanski grad – srednjeveška trdnjava. Iz ljubljanskega gradu so tudi prečudoviti pogledi na mesto. Grad je star okrog 900 let in je tudi ena največjih znamenitosti mesta Ljubljana.

Je pa podobo Ljubljane najbolj zaznamoval in urbanistično uredil osrednji del mesta prav arhitekt Jože Plečnik (1872 – 1957). Zato je sprehajanje po mestnem jedru Ljubljane pravi užitek, med njegovimi najbolj znamenitimi stvaritvami pa je Tromostovje, NUK (Narodna in univerzitetna knjižnica), uredil je bregove Ljubljanice, Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na Žalah ter tudi Cerkev. Sv Mihaela na barju.

Ob obisku mestnega jedra – centra Ljubljane jih si lahko ogledate celo vrsto teh. Saj je pravšnja Ljubljana tudi za kak nedeljski izlet, v kolikor niste iz mesta.


Malo o zgodovini mesta Ljubljane:

prazgodovinske naselbine : že okoli leta 2000 pred našim štetjem so na Ljubljanskem barju prebivali koliščarji, ki so živeli na “koliščih” to so lesenih naselbinah na kolih, ki so bili zabiti v dno močvirja, prevažali pa so se s čolni – drevaki.

Kasneje so se pa na območje današne Ljubljane preselili Iliri in nato ilirsko-keltsko plema Japodov in v 3. stoletju so Ljubljansko kotlino poselili keltski Tavriski.

Pred 1. stoletjem pred našim štetjem pa so jo Ljubljano zasedli Rimljani s tem pa je Ljubljanska kotlina bila del kraljestva Norik.

Rimska naselbina Emona je nastala na področju med Prešernovo in Vegovo ulico. Naselje je bilo strateška postojanka in je odigralo pomembno vlogo v številnih vojnah. V mestu so bili speljani za časa Rimljanov tudi prvi vodovodi.