Piran

Izleti po Istri

Izleti po obali Piran

Mesto Piran

se nahaja na rtu Piranskega polotoka – rtom Madona in leži v neposredni bližini Portoroža, ter na drugi strani Fiese. Nekateri uvrščajo Piran med najlepša mesta na obali, prav zaradi srednjeveškega obzidja, katero je tudi v celoti zavarovano kot kulturni/zgodovinski spomenik.

Gre za srednjeveško, nekdaj tudi ribiško in sloinarsko mesto. Rtt Madona je bil poseljen že v predrimskem času sicer se pa mesto prvič omenja v 7. stoletju.

Značilnost tudi tega obmorskega mesta je tako kot v mestu Koper (v starem mestnem jedru), da so ozke ulice s tesno strnjenimi hišami. Mogoče je to v mestu Piran še toliko bolj očitno in bomo to še bolj občutili, če parkiramo na vrhu mesta ter se spustimo mimo cerkve v središče mesta proti glavnemu trgu.

Na vrhu mesta na griču se nahaja baročna cerkev Svetega Jurija z zvonikom, ki je visok 48,7m na vrhu pa je tudi postavljen angel Mihael.

Cerkev je pa dobila današnjo podobo leta 1637. Cerkev je osrednji piranski umetnostni spomenik. Pri gradnji so se zgledovali po beneški arhitekturi. Pred njo so bile na tem mestu še starejše stavbe. Cerkev je krita z ravnim stropom. Notranjost cerkve krasijo slike in freske, ki so plod beneških avtorjev.

Sveti Jurij je zaznamoval piransko cerkev, zato ga najdemo na veliko koncih.

Ob cerkvi sestavljajo kompleks cerkveni kompleks sestavljajo še krstilnica in prosto stoječ zvonik. Umetniško najbolj dovršen je zvonik ki je morada najlepši posnetek kampanila Sv.Marka v Benetek. Vrtljivi kip na vrhu angel Mihael pa se obrača po vertu (vrti se) in s tem tudi napoveduje vreme.

Piran je znan tudi po Tartinijem, po katerem so poimenovali tudi osredni trg. To je bil najbolj znan Pirančan. Deloval je v različnih krajih, bil je uspešen glasbeni teoretik, pedagog in skladatelj.

V zgodovini je bilo mesto Piran najbolj pod vplivom bližnjih sosednjih Benetk, to se opazi tudi na arhitekturi stavb, ki so nekatere zelo v beneškem stilu z lepimi beneškimi balkoni, ter oboki. Na stavbah je pa ta vpliv opaziti tudi v obliki leva na kateri od tipičnih beneških stavb. 500 let je bil Piran del beneške republike. Piran je celosten urbanistični in arhitehturni spomenik. Strnjenost mesta bomo pa najbolje videli in občudovali iz višine iz vrha, ki je pri cerkvi. Piran je imel tudi pomorsko tradicijo. Sedež Piranskega pomorskega muzeja je v plači Gabrieli de Casto in je osrednji spomenik klasicistične arhitekture v Piranu. Najbolj dragoceni so v muzeju modeli ladijskih modelov in so mojstrsko izdelani po različnih tipov ladij. Piran je bil še drugače povezan z morjem, saj pravijo in je star rek, da je Piran zrasel na soli. Sol je bila glavni vir dohodka, danes pa skrbijo pa za ohranjanje dediščine solinarstva.

Velja tudi za eno izmed najbolj fotogeničnih mest. Če obiščete Piran boste videli, da ponuja več kot le oddih in ležanje na plaži. Plaže so večinoma na pomolih in tudi divja plaža, saj ni glavni cilj obiska Pirana prav ta, namakanje v morju, pač pa bolj oddih in utrip tega prelepega mesta, katerega boste z obiskom doživeli.

Najbolj je priljubljena tudi pešpot, ki pripelje do pirana ob obali in sicer v vseh letnih časih, to je pot ki vodi od Fiese do Pirana in pripelje vas do vrha Pirana kjer se začne del obzidja.

Obisk Pirana je lep prav v vsakem letnem času, še posebej pa ga je lepo obiskati tudi pomladi in poleti, ko še ni take vročine in se prosto sprehajate in raziskujete mesto in ulice ter uživate v arhitekturi in zgodovini tega mesta.