Sladka Istra Koper

Blog 2019 12 06

Sladka istra je prerasla v mednarodni festival slaščič in sladic

Sladka istra je prerasla v mednarodni festival slaščič in sladic ter sladkih izdelkov.

Velja tudi za največjo prireditev o slaščicah v Sloveniji. V jesenskih dneh, ko vsako leto poteka tovrstni festival je odlična priložnost za obisk mesta Koper.

Nekateri jo obiskujejo /mo že vrsto let, saj je prava popestritev kakšnega vikend izleta. Na Sladki Istri se zberejo tako domači, kot tuji slaščičarji, predstavijo tudi domače in kulinarične posebnosti. Določene kavarne in gostilne imajo svoje promocijske stojnice, prav tako pa tudi društva in vsi, ki so raztavljalci. V leti se je razširila iz ene lokacije in trga v Kopru na več različnih trgov, ki so ponavadi tudi tematsko ločeni.

Še posebno so zanimive stojnice s slaščicami in dobrotami tradicionalnih istrskih slaščic, katere je vredno poizkusiti.


Pa tudi štrudlov ne manjka, ter našli boste tudi že tako pozabljene “pohane piške, oz. pohane miške”, kar so verjetno vaše babice , prababice včasih kar redno kdaj pa kda naredile, sedaj pa tudi jaz ne opažamo več tega v kuhinji.

Sladka Istra ima vsako leto bogat spremljevalni program z delavnicami za otroke, pogovori v živo, javljanje iz radijskih postaj. Kuhanja in preizkušanja dobrot kupite pa lahko tudi izdelke za na pot.

Sicer je že vrsto let princip na isti način. Ob vhodu oziroma mogoče tudi na različnih točkah imate možnost nakupa kuponov. Te kupone kupite na kiosku, potem pa se po stojnicah sprehodite in poleg vsake slaščice, kosa dobrote imate tudi napisano, koliko ta dobrota stane. Nekatere so za 1 kupon, nekatere pa tudi od 2-3 kuponov. O vrednosti kuponov sedaj težko pišemo, ker se iz leta v leto spreminja, ter je lahkonpr že naslednje leto za 5 eur več kuponov kot je bilo letos ali pa manj.


Sicer se pa preračunano cene potem gibljejo tam od 0,8eur za kakšno majhno pokušino – npr poseben pralin je bil kar cca taka cena. Odvisno pa je seveda koliko po ceniku v začetku stane količina (paket kuponov), ter potem koliko so tudi ovrednoteni kosi slaščic na stojnicah.

Je pa več kot to, da bi se najedli ob lepem vremenu bolj dober izlet in odlična priložnost za pokušino in sprehod po lepem mestnem jedru. Pa mogoče še kakšno od gostiln ali kavarn, ki ponuja tovrstne dobrote uvidite, ter jo tudi kasneje mogoče še obiščete.

Vedno se pa upa na dobro vreme, ob tej prireditvi. Ob slabem vremenu, pa je ponavadi pokriti prostor Traverna in tudi določeni pokriti prostori s šotori. Del je pa namenjen tudi ljubiteljem čokolade mmm, tako da tisti šotor se pa tudi splača obikati, meni je včasih najljubši. Tudi otroci bodo sigurno navdušeni.