Šmarje – Koper

Izleti po Istri

Istrska vasica Šmarje

Sredi Šavrinskega gričevja – hribovja se razpotega vas z imenom Šmarje.

Razpotegnjen kraj stoji na slemenu med vrhovoma Grintovcem na zahodu in Poljanami na vzhodu. Ime vasi izvira iz Sancta Maria oziroma Sveta Marija, kot se je naselje nekdaj imenovalo.

Ime izvira iz imena Št. Marija, Štmarja in nazadnje – Šmarje. Ker je bilo več krajev z enakim imenom, je dobila še vzdevek de Montek in Monte (na hribu).

Šmarje sestavlja več predelov, ki so Gabrca, Sv. Križ, Lukuca, Vas (osrednji del), Zabreg, Kandelca in Tabor. Najstarejši pisni viri segajo v rimsko obdobje.

V bližini kraja so namreč našli glinasto svetilko iz 2. stoletja in novec starejšega datuma. V času Rimljanov je mimo peljala cesta, ki je povezovala zaledje Kopra z notranjostjo Istre. Nekdaj so bile hiše v vasi strnjeno pozidane in z ozkimi ulicami. Imele so tudi prizidan prostor za kuhinjo, nad katero se je dvigal dimnik. Ti dimniki so bili včasih različnih oblik, so predstavljali zanimivost in arhitekturno mojstrovino.

Župna cerkev Brezmadežne Matere božje

Cerkev v Šmarjah stoji v starem vaškem jedru in je sigurno ne boste zgrešili, saj cesta cež Šmarje zavije po 90 stopinjskem ovinku in nasproti je najlepši pogled na cerkev.

Cerkev je zrasla na temeljih predromanske cerkve iz 11. stoletja.

V začetku 13. stoletja so cerkveni kompleks priceli obnavljati in širiti, leta 1222 je pa prenovljeno cerkev posvetil škof Beato Assalone. Na to spominja tudi kamnita plošca, vzidana na zunanji južni strani cerkve.

Kasneje leta 1730 je bila cerkev znova rekonstruirana in razširjena. Cerkev je pa današnjo podobo dobila leta 1925 in sicer je nacrte za predelavo pripravil Giovanni Mayerj. Šmarje je imelo poleg župne cerkve še tri, od njih pa je ostala le cerkvica sv. Antona, le ta se pa nahaja na pokopališču.