Korte

Izleti po Istri

Korte

Opis vasi Korte

Največje naselje izolskega zalednja so prav naselje Korte. Vas se nahaj ana nadmorski višini 224 metrov in sicer na južnem delu Malíjske planote.

So tako kot kar nekaj ostalih sosednjih vasi tipična vas s sredozemskim videzom (kamnite hiše in ostale znamenitosti slovenske Istre o katerih smo že pisali).

Vas stoji stisnjena na zelo ozkem slemenu nad dolino Drnice nasproti vasi Padna, pod njo cesta vodi v južno Istro. Iz vrhu vasi boste tudi videli lep razgled na Sečoveljske soline.

V Podpadni se odcepi strma in ovinkasta pot, ki vodi preko Kort in Čedelj v Izolo ali Portorož. Zato, če ste v Portorožu je tudi lepa priložnost, da obiščete to vas.

Sredi vasi se nahaja župnijska cerkev vaškega zavetnika sv. Antona Puščavnika, v kateri si lahko ogledate kar nekaj znamenitosti te cerkve:


  • igoccijeve baročne oltarje iz leta 1762

  • glagoljaški napis na kustodiju iz leta 1468

  • ploščo z latinskim zapisom iz leta 1812


V Kortah in okoliških krajih deluje več kulturnih društev, ki tradicijo kraja in kulture prenašajo iz roda v rod, pogosto pa se koncerti izvajajo tudi v cerkvi sv. Antona Puščavnika, ki je zelo akustična.

Zgodovina kraja Korte:

Leta 1472 je bila vas prvič omenjena kot Kurte, 16. stoletja pa je bila kot samostojna fara s slovenskim župnikom. Po virih in ustnih izročilih so bile med leti 1848 in 1870 celo kot samostojna občina. Kasneje so vas preimenovali v Dvori nad Izolo, 1988 pa so Dvori postale današnje Korte.

V 70. letih prejšnjega stoletja se je s kmetijstvom ukvarjalo le 6-7% aktivnih prebivalcev. Sedaj pa, ko obiščete Korte je občutek, da je tega zopet malce več, vsaj kar se tiče tudi sosednjih in okoljskih nasadov oljk v okolici, ter obdelanih kmetijskih površin. Živino, katero so pa imeli v hišah pa so nekoč napajali v kalih. Kakšnega takega boste videli tudi na robu vasi.