Hribi

Križna Gora

Križna Gora nad Škofjo Loko

Kje je Križna Gora?

Križna Gora je malo naselje nad dolino Selščice v Občini Škofja Loka in hrib, ki je priljubljena izletniška točka med vikendi za rekreacijo, ker ni zahtevna ter je ravno prava za nedeljski izlet v hribe.

Na vrhu Križne Gore stoji cerkev Sv.Križa, do leta 1867 je bila to cerkev sv. Urha. Je stavba iz konca 15. stoletja in v notranjosti so izjemne freske iz leta 1502. Freske spadajo v vrh poznogotskega realizma in če imate srečo ter je cerkev odprta si jih je vredno ogledati.

Iz vrha Križne Gore je lep razgled po celi Gorenjski od Julijcev s Triglavom do Kamniških Alp na drugi strrani. V smeri proti Ljubljani pa vidimo Ljubljansko polje in Šmarno Goro in naprej do Posavskega hribovja ter Polhograjskih hribov.


Koordinate:

46°11′51.5″N 14°16′32.54″E

46°11′51.5″N 14°16′32.54″E

Kako na izlet na Križno Goro?

Odpravimo se proti Škofji Loki, potem pa sledimo tablam proti Železnikom. Natačneje na koncu Škofje Loke kje je Podlubnik in boste na levi strani videli odcep za trgvoino in pred vami bodo gosto naseljeni bloki, tam potem na križišču se cesta odcepi proti Trnju. Parkirate pa lahko na levi strani ceste, kjer je trgovina (oziroma manjši trgovski center), tam v nedeljah zaenkrat ni problema s parkiranjem, ker je tudi trgovina zaprta. Pred stolpnicami naprej pa ni dovoljeno parkirati.

Če pridete iz druge strani iz strani Selške doline, pa je ravno obratno (desna in leva pozicija)

Ko parkiramo gremo peš protu v Trnje, ter nadaljujemo kjer se cesta odcepi rahlo desno po tisti poti ki se malo spusti ter naprej vidimo tudi označenora zpotje kjer vas oznake že usmerjajo na Križno goro po kolovozu. Šli boste mimo Virloškega potoka, ki ga boste imeli na desni strani hoje. Po koncu poti ob travniku pa se bo začela bolj strma pot v gozd, po cca 10 -15 minutah prispemo do zaselka Cavrn, kjer je tudi asfaltna cesta po kateri gremo naprej mimo nekaj hiš, potem pa na ovinku pri križu gremo gor po kolovozu v hrib. Prispemo zopet do gozda tam pa se držimo rahlo leve strani in gremo v hrib je pa tudi vse markirano. Kmalu bomo zagledali pogled na cerkev na Križni gori – cerkev Sv.Križa.