Strunjanski klif in Mesečev zaliv

Izleti po Istri

Izleti po Strunjanu

O Mesečevem zalivu v Strunjanu


Na slovenski obali in sicer v krajinskem parku Strunjan se nahaja zaliv z imenom mesečev zaliv. Mesečev zaliv se nahaja na lokaciji med Simonovim zalivom v Izoli in med Strunjanskim zalivom. Ob vznožju klifa se je med strmim pobočjem in morjem izoblikovala značilna za ta kraj prodna terasa – plaža. plaža je v zalivu svetega Križa široka tudi 6-7 metrov, nekje na rtu pa je prehodna le ob oseki (Rtu, ki gre naprej do Strunjanskega zaliva).

Do rezervata lahko pridemo iz kopališča v Strunjanu ob vznožju klifa, od cerkve sv. Marije in Strunjanskega križa nad klifom ali iz Simonovega zaliva ob vznožju klifa.

Mesečev zaliv oz. Zaliv svetega Križa

Nekateri imenjujejo Mesečev zaliv tudi Zaliv svetega Križa, ker na vrhu klifov stoji veliki beli križ, mimo katerega moramo iti. da pridemo do zaliva spodaj, če se odpravljamo iz Strunjasnke strani (Strunjanskega zaliva) oziroma gremo na hib mimo hotela.

Mesečev zaliv je divja plaža, to pomeni da ni urejena, kot ostala kopališča na naši obali (ni sanitarij, ni tušev, barov..) in velja za nedotaknjeno naravo.

Mesečev zaliv je dobil ime po svoji obliki, ker je v obliki meseca, kar je zelo dobro vidno tudi iz vrhu klifa, kjer je tudi sprehajalna pot in je prijetna za peš poti in treking tudi v pomladnem ali jesenskem času. Na vrhu boste občudovali lahko ob lepem vremenu tudi prečudovit pogled proti Tržaškemu zalivu, če je pa vreme res naklonjeno pa se vidi vse do Triglava.

Iz vrha klifa pa je tudi malo bolj strma pot navzdol vse do Mesečevega zaliva (cca 10 minut počasne hoje). Je pa tudi označeno s tablami in zanimivostmi o tem krajinskem parku. Kaj pa klif najbolj načenja in speminja? To je pa veter in morje, ki neprestano spreminjata obliko klifov. Tudi v časopisih in medijih ste bverjetno že kdaj zasledili, da se odkrušijo kdaj kamni iz klifov in padejo v globino, to je prav zaradi teh pojavov (vetra ki piha in slanega morja oziroma tudi soli). Previdnost nikoli ni odveč, da vam ne pokvari izleta.

O rezervatu

Rezervat obsega 4 km dolgo severno obalo Strunjanskega polotoka med Simonovim in Strunjanskim zalivom ter pripadajoči 200 metrski pas obalnega morja. Najbolj značilne prepadne stene klifa, visoke do 80 m, ki so zgrajene iz mehkih flišnih plasti. Kopni del rezervata pa je poraščen z značilnimi submeteranskimi drevesnimi ter grmovnimi vrstami ; kot so črni gaber, ruj, mali jesen, borovci….., ob poti pa boste lahko nabrali ob pravem letnem času tudi robidnice. Je pa veliko informativnih tabl ob poti, tako da se boste tudi med potjo lahko prav lepo izobrazili, za kaj je pa občina lepo poskrbela.

Plaža

Mesečev zaliv naj bi tudi veljal za najlepšo slovensko plažo in tudi za kraj ker so lepi sončni zahodi. O tem, da je plaža res lepa, boste opazili tudi iz leta v leto več tujih turistov (Čehov, Italijanov, Nemcev…), skratka ki jim zapaše malo narave in občutka, ki ni tipičen za strnjena kopališča v mestih.

Skratka v Mesečevem zalivu boste spočili svojo dušo in telo in je idealen tudi za enodnevne nedeljske izlete.