Vse o oljčnem olju

Ste vedeli o oljčnem olju

Vse o oljčnem olju


Kaj je oljčno olje?

Oljčno olje je iztisnjen sok iz plodu oljke (olive).

Oljčno olje je tekoče zeleno-rumeno zlato, kar je zapisal že Homer. Če se vrnemo malce v antične čase. Antični pregovor pravi: “Oljčno olje odžene vse boli in skrbi.”

Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin. Slovenska Istra je ena najsevernejših krajin, kjer še uspeva oljka.

Visoka kakovost oljčnega olja

Znano je da visoke kakovosti oljčnega olja se ne da zagotoviti s strojnim obiranjem. Kajti pri strojnem obiranju so plodovi tudi kdaj pa kdaj poškodovani in tako, ko če se jih ne stisne dovolj hitro pridejo že naprej v druga stanja s tem pa se zniža tudi kvaliteta oljčnega olja oz. (olivnega olja).

Je pa znano tudi to, da trend rasti oljkarstva ni več v velikem vzponu, kot je to bil pred leti 2018 in nazaj, ko se je ta panoga 10-15 letih nazaj skokovito širila in ponovno obujala in ko je bila panoga v velikem vzponu ter so se tudi na novo obnavljali oljčniki in sadila drevesa.Ste vedeli o oljki?

Ena najstarejših gojenih rastlin na planetu so prav oljčna drevesa. Najbolj pa so se oljčna drevesa razširila po Sredozemlju s trgovanjem Feničanov in sicer po letu 1600 pred našim štetjem.

V slovenski istri se je oljkarstvo uveljavilo prav v času Rimljanov.

Kdo pa so največji pridelovalci oljčnega olja danes?

Največje države – pridelovalke oljčnega olja so v Španija, Italija, Grčija, Sirija, Maroko, Turčija, Tunizija, Portugalska in Alžirija.

Kaj pa motnost oljčnega olja?

Ni nujno slabo, da je oljčno olje motno. Po stiskanju mora oljčno olje nekaj časa odležati, tako da se na dnu usedejo usedline. Nekajkrat se ga pretoči in šele nato dokončno utekočini. Motno olje je tudi manj stabilno in ga je potrebno tudi hitreje porabiti. Seveda, če si pa zaželite mladega oljčnega olja, stisnjenega v istem tednu, pa bo večinoma bolj motno, vendar ga boste tudi hitreje porabili.

Ali ste vedeli, zakaj imajo istrske belice ene najboljših plodov v slovenski Istri.

Uspešna rast oljke je prav pri temperaturah od 15 -20 stopinj in zelo pomembna tudi vlaga, oziroma voda. Spomladi se nad slovenskimi nasadi v slovenski istri zadržuje rahla meglica, ko jo sonce hitro razkadi in tako nežno boža oljčna drevesa. Pravijo, da naj bi prav to prispevalo k temu, da imajo te sorte istrske belice zato ene najboljših plodov.

Oljka – blagoslovljeno drevo.

Oljka velja za blagoslovljeno drevo, še posebej pa je to v slovenski Istri. Tudi drugod po sloveniji, gredo ljudje v cerkev na cvetno nedeljo in vejice blagoslovijo. Oljčno olje je v cerkvah v istri sveto olje in se ga uporablja pri krstu. Z njim tudi mazilijo bolne in umirajoče.

Oljka in Hipokrat

Hipokrat (460 p.n.š – 380 p.n.š) je bil grški antični zdravnik s Kosa. Pravijo mu tudi oče medicine. Zapisal je, da vsakodnevno zaužitje surovega oljčnega olja krepi organizem. Tudi sam je zelo dobro poznal te zdravilne lastnosti oljčnega olja.

Ali ste vedeli kam segajo oljke?

Oljke segajo vse v čase kamene dobe. Kot nasadi so se pa začeli pojavljati pred 5000 – 7000 leti. Zgodovinsko prva odkritja prihajajo iz Krete od koder so se potem širile na druge kontinente – celotno Grčijo, Malo Azijo in tudi Egipt.

Kako se shranjuje oljčno olje?

Oljčno olje se shranjuje na daljši čas v temnih steklenicah ali posodah, ki so iz nerjavečega jekla. Priporočljivo je hranjenje v temi, da se ohraja kakovost. Ob tem mora biti pa čim manj izpostavljeno zraku (posode zaprte). Priporočljiva temperatura za hranjenje je od 15 do 16 stopinj Celzija.